Hydra…..waar de tijd stil staat….

17 maart 2026 - Nafplio, Griekenland

Zondag 15 Maart

Om half 9 ‘s ochtends rijden we al de haven van Ermioni binnen. Griekse Adonis parkeert de camper op de pier tegenover de havenpolitie. En om 9 uur scheuren we de haven uit op de brommer richting Metochi  waar de bootjes vertrekken naar het eilandje Hydra. Het is vandaag nog zonnig…..de komende week verslechterd het weer, dus de keuze was snel gemaakt.
In Metochi kopen we de tickets en klokslag tien cruisen we in een half uurtje naar dit bijzondere pittoreske eiland. Als de boot de haven binnenvaart, kun je genieten van het uitzicht op Chora, met zijn talloze herenhuizen die langs de zee de heuvel oprijzen.

We komen terecht in een wereld die anders aanvoelt, klein, ruw alsof de tijd heeft stil gestaan….Hier zijn auto’s niet alleen afwezig; ze worden opzettelijk geweerd. Een verbod op gemotoriseerde voertuigen (met uitzondering van brandweerwagens, vuilniswagen en ambulances) is vastgelegd in de lokale regelgeving. De ongeveer 2500 inwoners verplaatsen zich met behulp van muilezels, ezels en kleine paarden. Het enige andere verkeer dat je tegenkomt? Luxe jachten en watertaxi’s.

De haven is de plek waar alles gebeurt…..een oude opa laadt zijn boodschapjes op zijn trouw wachtende ezel, een visser verzamelt zijn ‘vangst van de dag’ uit zijn netten. Een groep toeristen volgt gehoorzaam de rode paraplu van de reisleidster…..Wij beklimmen de steile geplaveide trappen, deze trappen droegen ooit muzikale legendes, dichters met notitieboekjes in hun zakken en schilders die op zoek waren naar het levendige, ongrijpbare en meedogenloos mooie licht…..

Talloze trappen brengen ons naar het bovenste gedeelte van Chora….ik loop al hoestend en met piepende longen naar adem te snakken…..het wordt tijd dat ik een keer een dokter ga bezoeken. Ik ben al weken niet echt in orde. Morgen! Maar wat is Hydra prachtig…..Overal doorkijkjes op zee, een groepje ezels is op weg naar hun stal, kerkjes in de tinten roestbruin, goud, wit, blauw en crème. We dalen weer af naar de haven.

Hydra het is er ontspannen, vredig, traditioneel en schilderachtig, maar tegelijkertijd ook kosmopolitisch, omdat het al meer dan vijftig jaar de meest briljante creatievelingen en beroemdheden van over de hele wereld naar zijn kusten lokt. Na een paar uurtjes van de sfeer te hebben geproefd nemen we het bootje terug naar het vaste land. Als je dit deel van de Peloponnesos bezoekt, vergeet dan niet om een dag trip naar Hydra te maken….waar de tijd stil staat…..Je kan je auto of camper kwijt op de grote bewaakte parkeerplaats.

Maandag 16 Maart

In de ochtend op de brommer naar Kranidi, bezoekje aan de longarts. Daarna door naar de apotheek voor een zak met pillen, ontstekingsremmers en een puffer. Dan naar het healthcenter of Kranidi, er moet eigenlijk een röntgenfoto gemaakt worden. Twintig wachtenden voor ons…..Ja, echt niet….Klaar hoor! Wegwezen!
Bij de camper spullen ingepakt en via een prachtige maar smalle route rijden we langs het eiland Poros, in Ghalatas kan je heel gemakkelijk je camper parkeren en het eiland bezoeken. Met het bootje is het maar vijf minuten. Wij gaan door…..ooit hebben we een week op dit mooie eiland doorgebracht. Net voor het dorpje Psifta slaan we rechtsaf en we eindigen deze dag op Metamorfosi Beach……

1. Tonja:
    17 maart 2026
    Mooie foto 's, prachtige omschrijving, leuk jou zelf zo mooi op de kiek te zien. Hartelijke groet, ook aan Chris, je nicht
  2. Petra Eleftheriadis:
    Wat leuk Tonja, dat je ons volgt! Lieve groeten uit Griekenland! 🥰
  3. Mari en Corrie:
    18 maart 2026
    Wat een prachtig eilandje. Mooie foto's. Ja Chris is een echt katten mannetje geweldig.
    Petra beterschap hoor, doe voorzichtig met je longen. Groetjes xxx.
  4. Hg weezeman:
    18 maart 2026
    Door de foto’s weer een mooi beeld en leuk dat Adonis zo verwelkomt wordt met een spandoek op het balkon😏
  5. Petra Eleftheriadis:
    22 maart 2026