Met de trein naar Cefalù…..
23 januari 2026 - Campofelice di Roccella, Italië
Vrijdag 23 Januari
Vanochtend al vroeg wandelen we de twee kilometer naar het treinstation van Lascari…..het is geen straf, het is mooi weer. Wat zal het hier in dit gebied druk zijn in de zomer, de ene residentie volgt op de andere….Op het station kopen we de kaartjes bij een automaat…..gelukkig begrijpen we elkaar….😂 en spuugde het machine twee kaartjes uit naar Cefalù. De trein arriveert en al na 10 minuten arriveren we op het station van Cefalù.
Cefalù dankt zijn naam aan het Griekse Kefalou, dat letterlijk “groot hoofd” betekent, een verwijzing naar de bijzonder gevormde rots boven het stadje. We strijken gelijk neer op een terras, Griekse Adonis heeft honger, hij neemt een stuk pizza met tonijn (het is 11.00)🙈…..ik hou het maar bij een kopje thee met iets zoets….
We dwalen door de straatjes die zo smal zijn dat de zon de straatstenen nauwelijks raakt, met mollige “mama’s die op luide toon met hun overburen praten. De geuren van uitlaatgassen en vuilnis zijn onvermijdelijk, maar je ruikt ook de zilte zeelucht, de ragù die op het fornuis staat te pruttelen, en het fris gewassen wasgoed boven ons hoofd…..
De straten zijn vol karakter, met authentieke huizen en kleine Siciliaanse winkeltjes…..op één van de pleinen domineert de Arabisch-Normandische kathedraal met haar twee vierkante torens.
We komen uit bij de pier ‘Mole di Cefalù’, een van de beste plekken om de sfeer van de stad te ervaren. Vanaf hier kun je de vissershuisjes en het kleine strand zien. Via de Porta Pescara komen we uit in de Via Vittorio Emanuele. Hier in een schilderachtige verborgen hoek is de Lavatoio Medievale te bewonderen…..deze unieke middeleeuwse wasplaats heeft een aantal bekkens waar het water van de rivier Cefalino door stroomt. Via 22 gietijzeren monden uit leeuwekoppen loopt het water in de verschillende bekken. Aan de rechterzijde bij de ingang staat een oude legende geschreven; “Qui scorre Cefalino, pìù salubre di qualunque altro fiume, pìù puro dell’ argento, pìù freddo della neve”.
Wat betekent; Hier loopt de Cefalinorivier, gezonder dan welke andere rivier ook, puurder dan zilver en kouder dan sneeuw. De legende vertelt het verhaal dat de rivier gevuld wordt met de onophoudelijke tranen van een nimf die berouw had over haar doodstraf om het verraad van haar geliefde.
Richting het station lopend, kijken we ook goed om ons heen of we een ‘scippatoro’ zien……overal worden we gewaarschuwd tegen de dieven met een scooter of brommer…..We hebben weer een goed gesprek met de kaartjesautomaat op het station in Cefalù en na een aantal mooie uren arriveren we weer op het treinstation in Lascara.
Morgen gaan we richting Palermo…..
Jelle en Jannie:24 januari 2026Goed dat het mooi weer is, het ziet er dan altijd mooier uit.
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΓΙΏΡΓΟΣ και ΡΟΥΛΑ:24 januari 2026μπράβο σου Πετρα που μοιραζεσε τις εμπειρίες σας..είναι σαν να είμαστε μαζί σας..
Loes Tjeerdema:26 januari 2026Pittoresk!