Hollands Venetië…..
19 september 2026 - Giethoorn, Nederland
Zaterdag 19 September
We gaan een weekje op vakantie in Nederland…..
Vanochtend al vroeg rijden we richting het noorden, de zware laaghangende bewolking is donkergrijs en de beloofde zon laat zich niet zien. Rond het middaguur arriveren we op Camperplaats “de Zuiderkluft” bij de jachthaven in Giethoorn. Ik ga naar het havenkantoor om bij de automaat een ticket te halen…….maar dit domme blondje liet het apparaat bijna crashen 😂 gelukkig lag het niet aan ondergetekende maar de ticketrol was aan vervanging toe. De charmante havenmeester hielp me daarna gelukkig een handje😅 We staan tweede rang, helemaal geen verkeerde plek, maar goed dat we vroeg waren want op dit moment nu ik dit schrijf, is het propvol en campers arriveren maar vertrekken weer omdat er geen plaats meer is.
Even snel lunchen en we gaan Giethoorn ontdekken.
Giethoorn was in 1225 een nederzetting van veen ontginners. Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Deze pioniers zouden veel geitenhoorns gevonden hebben van omgekomen geiten door de stormvloed vanuit de Zuiderzee in 1170. Vervolgens zouden zij hun nederzetting Geytenhorn genoemd hebben. Later werd dat Geythorn, en dankzij het dialect is het Giethorn geworden.
Het oude centrum van Giethoorn bestaat allemaal uit kleine eilandjes die door 176 bruggen met het vaste land zijn verbonden. Op al deze eilandjes staan authentieke Gieterse huizen en boerderijen die in de 18e en 19e eeuw zijn gebouwd en alleen via bruggetjes te bereiken zijn. Een wandelpad met de naam: ‘Binnenpad’ loopt dwars door dit gebied. Het is druk op het wandelpad, dat is niet gek…..Hollands Venetië ontvangt ieder jaar meer dan een miljoen bezoekers.
In de zomer is het filevaren in de vaarten en sloten en er zijn overal kleine bootjes te huur, zelfs nu zijn de grote rondvaartboten goed bezet met vooral Chinese en Aziatische toeristen.
We starten met de wandeling in een miezerige regentje…..Griekse Adonis zijn humeur daalt zienderogen 😅
Gelukkig wordt het later droog en klaart hij ook op…..😉 Langs Museumboerderij ‘t Olde Maat Uus lopen we richting de Dorpsgracht en genieten we van de nostalgische huizen, bultrug boerderijen, galeries, terrassen en restaurants. Het was leuk om het wereldberoemde waterdorp Giethoorn te ontdekken….één van de belangrijkste toeristische attracties van Nederland.
Morgen weer een stukje verder…..
Jetje:19 september 2026Hoi Hoi ,weer lekker op pad ,gezellig en er komt mooi weer aan als het goed is ,de eerste foto’s zijn alweer mooi .ga er van genieten en de groetjes van Jetje 😘
Elenes:19 september 2026Ook in Nl altijd weer wat te ontdekken. Geniet er van. Groetjes uit de Anjou.
Loes Tjeerdema:19 september 2026Mooie foto's! Toch genieten, ondanks het mindere weer!
Wij:19 september 2026Fijn dat jullie genoten hebben, blijft leuk Giethoorn.🥰
Tjeerd en Ineke:19 september 2026Giethoorn is een leuk dorp met geschiedenis dat hebben wij 2 jaar terug ook meegemaakt, geniet van een weekje Nederland het is zo mooi.