Dronken Spaghetti en het Wijnstadje Beaune!

4 januari 2026 - Beaune, Frankrijk

Zondag 4 Januari

Gisterenavond had ik weer eens wat bijzonders…..soms sta ik echt versteld van mijzelf 🤭 Het was weer tijd voor een campermaaltijd…..Spaghetti hoe makkelijk is dat, ik gooi een fles water in de pan, voeg zout toe en zet het vuur hoog. Mmmmm……beetje te weinig water, ik zie nog een aangebroken fles water en Hoppa zo in de pan erbij. Ohhhhh…..heb ik toch Griekse Adonis zijn Tsipouro (soort dubbelgestookte ouzo), die zat ook in een waterfles in het al bijna kokende water gegooid 😅😂😂 Hij was “ not amused”…..heel droog zegt hij; moet de spaghetti dronken worden of zo……😂😂🙈 Dus Geert (ook een Tsipouro liefhebber), daar ging een litertje Griekse Godendrank zo door het afvoerputje de grijswatertank in…..🤭

Vanochtend rijden we door een ijzige koude en mistige wereld richting de snelweg. Rond de klok van 11 parkeren we op de parking in het charmante wijnstadje Beaune. Beaune ademt wijn, je kan er niet aan ontsnappen, overal zijn proeflokalen en wijnkelders.
We wandelen door het oude centrum, er hangt een aangename sfeer. Maar het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Beaune is het Hôtel Dieu, een oude Franse benaming voor een ziekenhuis. Deze oude ziekenhuizen werden ook gebruikt als weeshuis en opvanghuis voor vondelingen. Aan de voorzijde lijkt het een sober gebouw, maar eenmaal op de binnenplaats geeft het bouwwerk zijn ware schoonheid prijs. De beschilderde dakpannen, in patronen die typisch zijn voor de Bourgogne en de gedetailleerde houten constructie zijn van een ongekende schoonheid.

In het jaar 1443 besluit Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgogne, samen met zijn vrouw Guigone de Salins een ziekenhuis op te richten. Terwille van zijn zieleheil, zo schrijft hij expliciet in zijn oprichtingsakte.
Op 1 Januari 1452 ontvangt het ziekenhuis de eerste patiënten. Bijzonder is de Salle des Pôvres, de armenzaal, een kamer van 50 meter lang met hemelbedden en een prachtig plafond in de vorm van een omgekeerde scheepsromp. Je kunt ook de keuken, de apotheek en de ziekenzaal van de rijkere bewoners van Beaune bezichtigen. Ik werp nog even een blik op “Het Laatste Oordeel”  wat in een verduisterde ruimte hangt. Dit kunstwerk, van één van de grootste Vlaamse meesters is geschilderd in de eerste helft van de 15e eeuw.

Na nog een dwaaltocht door de sfeervolle geplaveide straatjes vinden we de weg weer terug naar de camper. Morgen wordt een reisdag, we gaan weer een flink stuk zuidelijker…..op zoek naar de zon…..

Dank jullie wel voor alle leuke, lieve reacties! Het geeft me de “drive”om door te gaan,ik kan niet alles beantwoorden anders kom ik niet meer aan schrijven toe….maar ik lees alles…..❤️

1. Constance:
    4 januari 2026
    Geweldig verhaal, ik had gewoon de spaghetti er in gelaten, is een experiment en misschien was het overheerlijk geweest!
  2. Jetje:
    4 januari 2026
    Haha heerlijk die spaghetti ! Mooie foto’s heb je weer gemaakt ,het Perfecte plaatje is wel iets voor jou hoor , 👍
    Vandaag Norma nog gesproken daar gaat ook alles goed ❤️😉
    Nu lekker naar de zon ,wij doen het nog even met sneeuw ook mooi 😉
    Groetjes van Jet 😘
  3. Loes Tjeerdema:
    4 januari 2026
    Mooi hè! Wij hebben daar ook mooie herinneringen aan!
    ( ik had die spaghetti ook lekker opgegeten; een aparte manier om dronken te worden!)
  4. Ineke:
    4 januari 2026
    Ik had die spaghetti wel willen proeven. Goede reis verder.🥳🍰💪🎼🫶🏻
  5. Angelique Jonker:
    5 januari 2026
    Echt weer iets voor Pippie spaghetti 🍝 met een apart smaakje (afdronk) 😂. Mooie foto’s prachtig gebouw dat ziekenhuis heel bijzonder!! Op naar de volgende camperplaats 🙋🏼‍♀️😘
  6. Mari en Corrie:
    5 januari 2026
    Ha Ha Tsipouro daar weten wij alles van gevaarlijk spul. Maar met spaghetti gaan we ook eens proberen. Wel zielig voor Chris. we hebben medelijden met hem. het verhaal was weer prachtig, we kijken er elke dag naar uit. Groetjes xxx
  7. Henny:
    5 januari 2026
    Nou, je bent goed bezig zo..😂 Ga zo door! veel plezier