IJs en IJskoud!
3 januari 2026 - Langres, Frankrijk
Zaterdag 3 Januari
We waren alweer vroeg uit de veren, we gaan ook met de kippen op stok…..Eerst nog een lekker ontbijtje, met een krakend verse baguette…..vandaag kreeg ik van Adonis een mini-pain au chocolate…..Blijkbaar niet braaf genoeg geweest…..🤭 We vertrekken met zon…..maar wel één met tanden, de wind maakt het ijskoud.
Vanuit Pont-à-Mousson zit je zo op de A31 richting Nancy, we rijden op ons gemak door een winters landschap richting onze volgende stop. Het stadje Langres ligt pontificaal op een heuveltop, met uitzicht naar alle kanten. Na een paar extra rondjes over de rotondes, schuld van de co-piloot natuurlijk….😂 parkeren we de camper op de camperplaats met mooi uitzicht over het licht heuvelende landschap. Op een heldere dag kun je zelfs de Mont Blanc zien.
Maar de zon is vertrokken en er dwarrelen wat sneeuwvlokken naar beneden. We lopen dik ingepakt naar het oude centrum en bewonderen La Porte des Moulins, de belangrijkste 17e eeuwse toegangspoort van de stad. Langres is een stad van kunst en geschiedenis en behoort bij de vijftig mooiste steden van Frankrijk. Via de hoofdstraat lopen we naar Place Diderot met daarop het bronzen standbeeld van de beroemde filosoof Denis Diderot. Met tranende ogen van de kou en ijskoude handen ook al draag ik handschoenen probeer ik toch nog wat foto’s te schieten.
We volgen het doolhof van steegjes en overdekte wandelgangen, ik laat ze het verhaal van de stad vertellen.
Je kunt ook een prachtige wandeling maken van een uur over de verdedigingswallen met zijn twaalf torens en zeven poorten. Wij lopen er een klein stukje van, maar blauw van de kou besluiten we snel terug te gaan naar de warme camper. De camper krijgt nog wat anti-vries, Griekse Adonis neemt een Tsipouro om warm te worden, en ik hou het voorlopig bij een kopje thee…..
Jelle en Jannie:3 januari 2026Brrrrr, snel naar het zuiden heeft ook geen zin. Het is overal koud......
Angelique Jonker:3 januari 2026Mooie stad maar in de winter 🥶 een beetje koud
Jetje:3 januari 2026Jullie nu vast al met de kippen op stok 😉 Zo koud daar dat er niemand te zien is of ? Op je foto’s niet in ieder geval 🤭 nee hoor grapje mooi verhaal en mooie foto’s,ik kijk uit naar het volgende avontuur,lieve groetjes van Jet 😘
Mari en Corrie:4 januari 2026Nou Petra en Chris Het ziet er erg koud uit, net al hier brr. Wij verlangen heel erg naar de zomer. De sneeuw is prachtig. Maar toch liever de zon. Groetjes
Tjeerd en Ineke:6 januari 2026Weer een leuk verslag ondanks de kou, wij zijn 27 okt. vertrokken richting het zuiden en exact dezelfde route gereden, Langres is een prachtige stad om over de stadsmuur te lopen maar niet met dat koude weer.
Petra Eleftheriadis:10 januari 2026Het was echt niet te doen! Ik had tintelende handen, kon geen foto’s meer maken…..🤭